Snědí Afričané své hrochy?

1.10.2003

K velmi ohroženým africkým slonům a nosorožcům se nyní přidávají i hroši. Pro některé ochránce přírody je to překvapivá zvěst. Hroši se zdáli být v současné době jisti ve své existenci. Zhroucený právní stav v řadě přírodních rezervací, kde byla tato zvířata v poměrném bezpečí, a válečné konflikty však mění situaci. Hroší maso se stává oblíbeným jídlem v afrických restaurantech a značná poptávka zavládla i po hroších zubech, které nahrazují sloní kly. A tak např. v konžském národním parku Virunga poklesl za třicet let stav hrochů z 29 000 na 1 300 - což představuje snížení o plných 95 %. Přitom se dosud mělo za to, že Kongo je po Zimbabwe druhou nejpřívětivější zemí pro tyto velké savce. Vojáci v Burundi jen v letošním roce zabili z 250 tamních hrochů šedesát. Hraniční město Gutumba se stalo střediskem obchodu s hroším masem, jehož jeden kilogram se tu prodává za dva dolary. Cena jednoho hrocha pro pytláka představuje zisk 3 000 dolarů. A zpeněží se dobře i hroší zuby. Takže nejen sloni, nosorožec, ale už i hroch...

Odeslat komentář k článku " Snědí Afričané své hrochy? "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek " Snědí Afričané své hrochy? " e-mailem

Diskuse/Aktualizace